001Lekėčių mokykla-daugiafunkcis centras,

Pušyno g. 8, Lekėčiai, LT-71225, Šakių raj.

Duomenys kaupiami ir saugomi Juridinių asmenų registre, Juridinio asmens kodas 190821325

Tel. 866877698, el.p.rastine@lekeciai.sakiai.lm.lt


fb

Patyčių dėžutė

Matematika ir pastatai Lisabonoje

IMG 20220531 WA0008Trečiasis projekto „Life is math around us “ Nr. 2020-1-LT01-KA229-077897 susitikimas Lisabonoje vyko gegužės 30 - birželio 3 dienomis. Projektas orientuotas į mokinius, kuriems matematika yra tik nuobodus dalykas, bet Lisabonoje jis tapo pačiu mėgstamiausiu. Susitikimo tema buvo matematika pastatuose. Mokiniai iš Turkijos, Lietuvos, Slovakijos ir Portugalijos atliko įdomias veiklas mokykloje: statė tiltus iš gautų medžiagų, programavo robotų judėjimą, kodavo muziką. Lisaboną pažino naudodami Actionbound programėlę, kuri pagal GPS koordinates mokinius vedžiojo po senamiestį ir dar matematines užduotis pateikinėjo. Informatyvios veiklos buvo paruoštos ir zoologijos sode, o finale laukė delfinų pasirodymas. Aplankytas ir toliausiai į vakarus nutolęs vandenyno pakrantės taškas - uolos kyšulys netoli Sintros miestelio bei Mafros miestelis ir didingi karališkieji rūmai.       

 Erasmus+ programos projekto „Life is math around us“ tarptautinis susitikimas Turkijoje

  Kovo mėnesio 14 – 19 dienomis Lekėčių mokyklos 4 mokinių ir 3 mokytojų komanda vyko į nuplanuotą Erasmus+ programos projekto „Life is math around us“ tarptautinį susitikimą Turkijos mieste Osmanyje. Projekte dalyvauja Slovakijos, Portugalijos ir dvi mokyklos iš Turkijos. Projekto pagrindinis tikslas yra skatinti domėjimąsi gamtos mokslais, technologijomis ir matematika, pirmenybę teikiant bendrųjų gebėjimų ugdymui. Šio susitikimo tema buvo matematika žaidimuose. Mokiniai kūrė žaidimus, žaidė juos su kitų šalių bendraamžiais, o mokytojai dalijosi profesine patirtimi, kaip matematinius  žaidimus integruoti į pamokų turinį. Neliko užmiršta ir tarptautinė Pi diena.

 Dvi susitikimo dienas skyrėme regiono istoriniam ir kultūriniam pažinimui, aplankėme Kapadokiją, jos požeminius miestus, bažnyčias statytas uolose daugiau nei 2000 prieš m.e. bei Adanos miestą. Šeimininkai geranoriškai aprodė Sultono Ahmedo mečetę kuri buvo pastatyta 1609 Osmanų imperijos sultono Ahmedo I.  Mokiniai turėjo unikalią galimybę apžiūrėti ir mečetės vidų.

 Projekto veiklos susitikimo metu praplėtė mokinių akiratį, kalbinius ir dalykinius įgūdžius  o mokytojams leido  stebėti skirtingus mokymo metodus ir išbandyti naujas strategijas.

 Greitai prabėgo penkios edukacinių ir kultūrinių veiklų kupinos dienos suartinusios skirtingų šalių moksleivius. Išsiskyrėme su viltimi vėl susitikti Lisabonoje gegužės mėnesyje.

Draugo nuotrauka

 Apie mus rašoma „Valsčiuje“

   Laikraštyje „Valsčius“ (Nr. 84(498 ) paskelbtas straipsnis apie mūsų mokykloje jau antrus metus vykdomus Erasmus+ programos projektus. Ištraukos iš straipsnio:

    „Atsiradus galimybei, mokykla sukvietė visus partnerius pirmajam projekto „Life is math around us“ susitikimui. Labai smagu, kad visos dalyvaujančios šalys - dvi mokyklos iš Turkijos, Slovakijos, Portugalijos - nepabūgo pandemijos ribojimų bei grėsmių, atvyko ir vykdė visas numatytas veiklas. O numatyta buvo atlikti tyrinėjimo užduotį gamtoje, susipažinti su fraktalais, juos įamžinti molio plokštelėse, kitus fraktalus nupiešti 3D pieštukų pagalba, generuoti kompiuterinėmis programomis, aplankyti KTU 3D prototipavimo ir matavimų  laboratorijas ir susipažinti su naujovėmis robotizuotų matavimų bei  trimačių spausdinimų srityse“.

 
 

Penktoji susitikimo diena
2021.10.15

Paskutinė diena prasidėjo plytelių, kurias gaminome pirmadienį, paroda. Plytelės jau buvo paruoštos pirmajam išdegimui, gerai matėsi atspausti fraktalai. Dalyviai džiaugėsi pasisekusiais darbais, kurių laukė glazūravimas ir dar vienas degimas. 

Kita ir paskutinė pažintinė užduotis dalyviams buvo nupiešti Sierpinskio trikampius, kurie yra vieni iš žinomiausių fraktalų pavyzdžių. Dalis moksleivių pirmą kartą dirbo su 3D pieštukais, todėl ne viskas pavyko. Šiam darbui reikia turėti šiek tiek įgūdžių. Prieš pradedant teko truputį paskaičiuoti. Norint sudėti Sierpinskio trikampius, kurie atkartoja patys save, reikia turėti tam tikrą skaičių mažų trikampiukų. Moksleiviai netrukus atrado trikampėlių skaičiaus seką: 3, 9, 27, 81 ir t.t. Nutarėme, kad pradžiai užteks 27 vienetų. Visi dalyviai ėmėsi darbo. Vieni dirbo su 3D pieštukais, kiti tuo metu piešė meninį fraktalą su guašu.

Mokytojai tuo metu diskutavo apie kitas projekte numatytas veiklas, aptarė mokinių užduočių knygelės formatą. Diskutavo ir Italijos partnerio pasitraukimo iš projekto situaciją.  Nusprendėme paimti daugiau mokinių į kitus susitikimus, o veiklas pasidalinti tarpusavyje neorganizuojant atskiro susitikimo. Pakeitėme kitų susitikimų datas, nes kai kurie dalyviai dalyvauja keliuose projektuose ir susitikimus iš žiemos periodo nukėlėme į pavasarį ir vasarą.

Po pietų vyko iškilminga sertifikatų įteikimo ceremonija, į kurią buvo pakviestos dvi Lekėčių mokyklą baigusios moksleivės, kurios aktyviai dalyvavo keliuose Erasmus projektuose. Jos sveikino dalyvius, pasakojo, kokią įtaką jų pasaulėjautai ir asmeniniam tobulėjimui padarė projekto veiklos. Merginos įteikė dalyvio sertifikatus, liudijančius įvykdytas veiklas ir sėkmingai užbaigtą susitikimą.

Mokyklos direktorės kalba buvo oficialiai pabaigtas susitikimas. 

Visą rytmetį atskirai su mokiniais ir mokytojais dirbo mokyklos reporteris ir mokiniai padėjėjai. Jie klausinėjo dalyvius apie susitikimo eigą, lūkesčius ir prašė vertinti pasiektus rezultatus. Visi akcentavo, kad veiklos buvo kryptingai organizuotos, tikslai pasiekti. Moksleiviai buvo įtraukti, dirbo komandose, bendravo tarpusavyje. Jie jautėsi tarsi būtų vienos mokyklos mokiniai. Mokinių ir mokytojų pasisakymai bus sujungti į vieną video siužetą.

Dienos pabaigoje vyko atsisveikinimo vakarėlis, kuriame dalyvavo Zanavykų krašto tradicinių šokių kolektyvas, vadovaujamas vienos iš Lekėčių mokyklos mokytojų. Šokėjai įtraukė visus dalyvius, mokė tradicinių šokių bei žaidimų.  Šokiai ir žaidimai suvienijo visus į vieną didelę tarptautinę šeimą, turinčią bendrus tikslus ir siekius.


Trečioji ir ketvirtoji  dienos

2021.10.13-14

Trečioji susitikimo diena skirta šalies istorijos bei kultūros pažinimui. Svečiai aplankė senąją Lietuvos sostinę Trakus. 

Trakų salos pilyje gidas supažindino su Lietuvos DK istorija bei kunigaikščių ryšiais su kitomis Europos šalimis. Vienas išskirtinumų, kuriuo nuo seno pasižymi Trakai, yra kultūrų įvairovė. Čia įsikūrę karaimai, kartvelai, totoriai, kitos tautos ir todėl miestas praturtėjęs savitomis tradicijomis, papročiais bei amatais. Dėl šios priežasties pietauti pasirinkome Senąją Kibininę, o po pietų aplankėme karaimų kenesą ir kitus žymius pastatus.

Laisvu laiku svečiai galėjo įsigyti suvenyrų, pavaikščioti po miestelį, aplankyti rankų darbo šokolado parduotuvę – kavinę, paplaukioti laiveliu po Galvės ežerą. 

Ketvirtą susitikimo dieną aplankėme KTU 3D prototipavimo ir matavimų laboratorijas, išklausėme paskaitą. 

Dalyviai susipažino su naujausiais 3D spausdintuvais  ir  medžiagomis, kurios naudojamos  spausdinimui. Docentas M. Rimašauskas supažindino su Universiteto  darbais, kuriuos atlieka studentai ir dėstytojai, naudodami naujoviškus 3D spausdintuvus ir matavimo robotus. 

Kita dienos pusė buvo skirta Kauno senamiesčio pažinimui. Suplanuotą maršrutą teko koreguoti dėl nebaigtos rekonstruoti Vilniaus gatvės, kuri yra pagrindinė senamiestyje.  Kiek pavargę nuo vaikščiojimo dalyviai pavakarieniauti užsuko į Akropolį.


Antroji susitikimo diena

2021.10.12.

Antrąją susitikimo dieną mokiniai buvo drąsesni ir aktyviau bendravo vieni su kitais. Pirmąją dienos pusę dalyviai atliko tyrinėjimo užduotį  miestelio parke. Visi dalyviai pasiskirstė į komandas ir tyrinėjo medžius bei skaičiavo. Mokiniams patiko ši praktinė užduotis, buvo įdomu sužinoti medžio, kurį jie pasirinko, aukštį, amžių, medienos tūrį, svorį bei kitus parametrus. 

Šia praktine dalimi prasidėjo mokytojų gerosios patirties dalijimosi seminaras, kuris buvo tęsiamas po pietų jau nedalyvaujant mokiniams. Antroje dalyje mokytojai išsakė savo nuomonę apie šią užduotį bei pasidalijo savo įžvalgomis. Buvo aptartas Lietaus ir sniego matavimo metodas, kuris gali būti įvairiai taikomas priklausomai nuo vietovės klimato. Seminaras buvo skirtas Lekėčių mokyklos mokytojų bendruomenei ir registruotas Jurbarko švietimo centre. Visi seminaro dalyviai gaus pažymėjimus.

Kol mokytojai dalyvavo seminare, mokiniai žaidė komandinį mintino skaičiavimo žaidimą bei atsakinėjo į matematinės viktorinos klausimus Kahoot platformoje. Nors buvo išdalinti ir prizai, bet nugalėjo draugystė.

Po šių veiklų visi patraukė į Zanavykų krašto kulinarinio paveldo namus Šakočio edukacijai. Svečiai ragavo autentišką Zanavykų krašto maistą, stebėjo šakočio kepimo procedūrą, kuri trunka keletą valandų. Laikas neprailgo, nes pasakotoja labai vaizdingai pristatė visus valgius, gėrimus bei šakočio kepimo paslaptis.


Pirmoji susitikimo diena
2021.10.11

Visi svečiai atvyko sekmadienį, spalio 10 dieną, ir buvo apgyvendinti dviejose kaimo turizmo sodybose, kurios yra netoli mokyklos. Deja, vienoje kaimo turizmo sodyboje šeimininkai truputį pakeitė gyvenimo sąlygas (dušai buvo  kitame pastate ir norint ten patekti reikėjo eiti per lauką). Dėl šios priežasties svečiai pageidavo keisti apgyvendinimo vietą. Pirmadienio rytą mes apankėme kitą kaimo turizmo sodybą, bet ten valgykla ir gyvanamosios patalpos irgi buvo ne viename pastate. Sutarėme, kad Portugalijos ir Slovakijos grupės apsistos Kaune, „Magnus“ viešbutyje. Visi svečių norai buvo patenkinti.

Numatytos veiklos ir sutikimo laikas nebuvo pakeisti ir mes įgyvendinome viską, ką buvome suplanavę. Rytą į mokyklą atvykę svečiai buvo palydėti tiesiai į mokyklos salę, vengiant kontaktų su mokyklos mokiniais. Su svečiais bendravo tik 10 testuotų mokyklos mokinių. Dar 10 mūsų mokyklos  mokinių padėjo pasiruošti veikloms ir stebėjo sveikinimo koncertą, bet artimesnio bendravimo su svečiais vengė. Svečiams buvo nupirktos gertuvės, mokiniams ir mokytojams skirtos dvi klasės,  siekiant sumažinti kontaktų ir galimo užsikrėtimo galimybę. 

Po trumpo susipažinimo projekto dalyviai atliko pirmąją užduotį: iš pateiktų sumaišytų įvairių šalių nuotraukų ir kitos informacijos teko atrinkti viską, kas priklauso jų šaliai, ir paruošti stendą. Mokiniai sėkmingai atpažino vėliavas, sostines ir kitas žymias vietas, šalių gyventojų ir kitus duomenis ir visą medžiagą surinko į stendus. Po valandos mes turėjome informacinius stendus apie kiekvieną šalį.

Mokyklos direktorė L. Liutvinienė trumpai pasveikino ir supažindino su mokyklos - daugiafunkcio centro specifika bei vykdomomis veiklomis, ateities planais. Mokyklos mokiniai ir suaugusiųjų saviveikliniai kolektyvai pasirodė sveikinimo koncerte.

Po pietų svečiai valandą ilsėjosi ir bendravo su mokykloje dirbančiu personalu bei mokytojais. Pokalbis buvo reikalingas, nes dėl saugumo neorganizavome pažintinės ekskursijos po mokyklą ir vaikų darželį. 

Po pietų mokiniai ir mokytojai piešė savo portretus, aprašė savo pomėgius. Jų darbai buvo pakabinti ir palikti ant mokyklos sienos, kad galėtų susipažinti ir kiti mokiniai. Taip mes nuotoliniu būdu užmezgėme draugystės ryšius.

Vėliau pradėjome ruoštis bene svarbiausiam dienos darbui - keramikos edukaciniam užsiėmimui. Mūsų mokyklos mokiniai supažindino svečius su fraktalais, parodė daug pavyzdžių, kaip jie gaunami, kaip juos galima nupiešti kompiuteriu ir ką teks atlikti su molio plokštelėmis. Svečiai buvo suskirstyti į mažas grupeles ir joms priskirti mūsų mokyklos mokiniais, kurie praktiškai rodė, kaip reikia atlikti šią užduotį. Pirmiausia reikėjo nusipiešti fraktalo eskizą ant popieriaus, tada jį išraižyti ant gipso plokštelės ir išpjaustyti. Išpjausčius  padaryti atspaudą ant šlapio molio. Visam šiam darbui vadovavo patyrę keramikos meistrai, Keramikos centro mokytojai O. ir E. Šimatoniai, kurių darbai yra žinomi Lietuvoje.

Likusį darbą - du išdeginimus krosnyje ir glazūravimą - atliks mūsų mokyklos mokiniai vėliau, kai plokštelės išdžius. Plokšteles projekto eigoje atvešime į kitus susitikimus.

Šiuo kūrybiniu darbu jau vakarėjant ir baigėsi mūsų pirmoji diena.

Trečiojo susitikimo metu parodyti įspūdingi mokinių darbai 

  Gegužės 18 dieną vyko trečiasis projekto „Life is math around us“ virtualus susitikimas. Visos šalys partnerės puoselėjame viltis kitais mokslo metais projekto mobilumus atlikti kontaktiniu būdu, o ne už kompiuterių ekranų. Šis susitikimas buvo skirtas mokiniams, kurie keturis mėnesius dirbo su Minecraft Education Edition platforma, kiti – su Tinkercad programa, skirta kurti failus 3D spausdintuvams. Visų šalių moksleiviai parodė daug įspūdingų realių statinių, papasakojo, kuo jie žymūs, ir taip sužadino norą kuo greičiau aplankyti tas vietas ir pamatyti šiuos istorinius statinius. Kita dalis susitikimo buvo skirta mokinių kurtų matematinių žaidimų bei kortelių mintinam skaičiavimui pristatymams. Dalį kortelių užduočių perkėlėme į Kahoot platformą ir organizavome tarptautinį žaidimą. Du prizai atiteko Portugalijos moksleiviams, o vienas iškeliavo į Slovakiją. Sveikiname gudragalvius nugalėtojus. Turkijos komanda irgi organizavo matematinį žaidimą, kuriame mokiniai dalyvavo susitikimo metu. Dar laukiame galutinių rezultatų, bet pirmosios vietos laimėtojas buvo paskelbtas iš karto pasibaigus žaidimui-  tai Karolis Sadauskas. Žaidime pasižymėjo ir Deimantė Rudžionytė. 

 Šis susitikimas sulaukė daug svečių. Renginį stebėjo beveik visų šalių mokyklų direktoriai, kitų dalykų mokytojai ir tėvai. O renginį vedė šeštos klasės moksleiviai: Karolis Sadauskas, Lukrecija Burdulytė, Deimantė Rudžionytė, Urtė Bereckytė. Darbus tarptautinėje erdvėje pristatė Martynas Dailidė ( pastatė mūsų miestelio bažnytėlę), Raimundas Petrauskas (statė Gedimino pilį) ir Lukas Babilas bei Remigijus Merčaitis (berniukai statė Zyplių dvaro kompleksą). Visi dalyvavusieji projektinėse veiklose birželio mėnesį bus pakviesti į nemokamą ekskursiją po Lietuvą. Ačiū mokytojams, integravusiems projekto veiklas savo dalykų pamokose ir prisidėjusiems prie veiklų ne pamokų metu. 

Visi kartu mes galime daug!

Projekto koordinatorė Rūta Krikštopaitienė

205x90

svarbu

KK projekto logo

Reflectus baneris 500

1809l

Go to top